Cover story

Create în scop pur militar, ceasurile profesionale de astăzi au o istorie dominată de predecesori celebri, care au schimbat la vremea lor percepţia clasică asupra orologeriei. Datorită unor personaje vizionare, astăzi putem vorbi de un segment în sine.

Ceasurile profesionale sunt în general de două tipuri: aşa numitele “pilot’s watch” şi “diver’s watch”. Mai sunt şi ceasurile de inspiraţie auto, dar primele două sunt totuşi cele mai consacrate. Trebuie adăugat că acest tip de ceasuri nu se remarcă prin materialele preţioase din care sunt produse, ci prin cu totul alte caracteristici de funcţionalitate: calcularea vitezei medii, contabilizarea timpului de scufundare, distanţa în mile parcursă şi chiar consumul mediu. Este interesant că aceste ceasuri au evoluat spre lumea civilă asemenea altor tipuri de produse destinate iniţial armatei (Jeep, Hummer, blue jeans).

 

 

Poate cel mai bun exemplu îl reprezintă Bell & Ross BR 01-94, un model inspirat din lumea aeronauticii. Cadranul ce imită indicatoarele de bord ale avionului, fonturile indecşilor şi modul lizibil în care arată ora sunt caracteristicile principale ale acestui ceas. Un astfel de Bell & Ross este şi o declaraţie pentru aventură şi, în plus, nu va putea fi niciodată confundat cu vreun alt model.

 

Istoria porneşte în 1994 când Bell & Ross a relansat cronograful Space 1, primul cronometru automatic care a fost purtat în spaţiu de astronautul german Reinhart Furrer, în timpul misiunii Spacelab din 1983. Compania a creat un ceas pentru forţele aeriene franceze, care i-a adus consacrarea completă. Și, ca un fapt divers, cei mai mulţi clienţi nu sunt piloţi, ci persoane care îi admiră pe aceştia şi care doresc să fie mai apropiaţi de lumea aeronauticii.

 

 

Tot aviatorii sunt şi cei care au contribuit la trecerea treptată a ceasurilor de buzunar spre ceasurile de mână, în general la bărbaţi. Astfel, fraţii Wright sunt probabil primii aviatori care au purtat un ceas creat în scop aviatic, în anul 1903 când au zburat cu un aparat Kitty Hawk. Era vorba despre un Vacheron Constantin de buzunar purtat însă pe o curea de piele, la vedere, pentru o citire mai rapidă. Dar primul ceas care a făcut saltul de la funcţie la modă a fost Santos, creat în 1904 de Louis Cartier pentru aviatorul Alberto Santos-Dumont, care a zburat în 1906 cu un 14-bis. Santos a intrat în 1911 în gama Cartier, unde a rămas până în prezent.

 

 

Mai sunt cunoscute multe fotografii din anii primului Război Mondial, reprezentând piloţi care purtau la mână ceasuri supradimensionate (erau de fapt ceasuri de buzunar, convertite în ceasuri de mână). Nevoia de lizibilitate şi rapiditate în obţinerea informaţiei în timpul luptelor la înălţime a determinat crearea unor ceasuri de diametru mare. Un exemplu îl constituie actualul Big Pilot de la IWC.

 

 

Ceasurile pentru scafandri au avut în general aceeaşi evoluţie în istorie. Primele modele moderne, create în 1950 şi utilizate pe larg în anii ’60 de comandourile militare de intervenţie au fost Rolex Submariner şi Blancpain Fifty Fathoms. Ambele au fost desenate de experţi. Lumea filmului şi celebrităţile care au purtat acest timp de ceasuri cu diverse ocazii în locurile publice le-au adus rapid consacrarea.

 

La jumătatea anilor ’80 un nou curent pătrunde şi crează o altă nişă, care avea să se consolideze treptat. Sunt ceasurile din plastic, cu rezistenţă extremă, al căror principal reprezentant este Casio G-Shock.


Excalibur Ice Zero 2, un skeleton lansat împreună cu Pirelli

Parteneriatul dintre Roger Dubuis și Pirelli a scos la iveală o nouă piesă spectaculoasă care are ca principale puncte de atracție mecanism skeleton și două turbilloane plutitoare. Într-un peisaj glacial dominat de un soare cu dinți, Roger Dubuis a prezentat cea mai nouă creație a sa la centrul de testare a anvelopelor Pirelli de la... Citeste articolul »

Breitling celebrează faimosul avion Curtiss P-40 Warhawk

Recunoscut pentru legăturile sale cu lumea aviației, brandul Breitling a prezentat trei noi piese menite să reconfirme faptul că aeronavele rămân o parte importantă a ADN-ului său. Două ceasuri cronograf și un al treilea cu trei indicatoare formează noua colecție Breitling Aviator 8 Curtiss Warhawk, o linie realizată în onoarea celebrului dezvoltator de avioane Curtiss... Citeste articolul »

Zenith marchează jubileul trabucurilor Habanos

Pentru a marca jubileul unuia dintre cele mai luxoase și mai populare trabucuri din colecția Habanos, Zenith a prezentat o nouă colecție – Pilot Type 20 Chronograph Trinidad Edition – formată din trei piese. Pentru a marca jubileul unuia dintre cele mai luxoase și mai populare trabucuri din colecția Habanos, Zenith a prezentat o nouă... Citeste articolul »

Jaeger-LeCoultre a prezentat Master Ultra Thin Tourbillon din aur roz

Una dintre stelele cele mai strălucitoare din constelația Jaeger-LeCoultre, colecția Master dedicată bărbaților, primește în acest an câteva noi interpretări, inclusiv Master Ultra Thin Tourbillon din aur roz. Urmând linia modelelor anterioare Ultra Thin (ultrasubțiri), noua piesă are aceleași forme pure care au încântat pasionații: rotunjimea carcasei, vizibilitatea marcajelor, sofisticarea indicatoarelor Dauphine, finisajele desăvârșite ale... Citeste articolul »

Trillion Tourbillon of Tourbillons, nouă creație spectaculoasă a lui Antoine Preziuso

Antoine Preziuso a prezentat o nouă versiune spectaculoasă a creației sale Tourbillon of Tourbillons, o piesă de mare precizie dezvoltată împreună cu fiu său Florian. Prima versiune a câștigat atât premiul pentru inovare cât și pe cel al publicului la Grand Prix d’Horlogerie de Genève în 2015, iar noua interpretare a fost preselectată la Grand... Citeste articolul »

Nouă ediție aniversară Grand Lange 1 Moon Phase „25th Anniversary”

În timpul SIHH, A. Lange & Söhne a anunțat că va marca așa cum se cuvine cea de-a 25-a aniversare a modelului Lange 1. Pentru asta, marca va lansa în fiecare lună din 2019 câte o ediție specială a unei piese din colecția sa. În ianuarie 2019 oficialii A. Lange & Söhne au prezentat Lange... Citeste articolul »

Baselworld 2018 – Nord Zeitmaschine, model Crossnroll

Numele Crossnroll, purtat de noul ceas Nord  Zeitmaschine, este compus în parte din cuvântul CROSS, care descrie faptul că indicatorul rulează pe un traseu în formă de cruce. Vârful indicatorului minuscul este montat pe un diapozitiv, care se rotește înainte și înapoi pe platforma de mână, de aici cuvântul ROLL în numele ceasului. Mecanism de... Citeste articolul »

Baselworld 2018 – Bell&Ross R.S.18 Chronographe

Pentru a-și marca al treilea an de parteneriat cu Renault Sport Formula One, Bell & Ross prezintă trei cronografe de înaltă performanță.

Arta personalizării – Bugatti Type 390

Producătorul de ceasuri Parmigiani Fleurier ofera clienților săi posibilitatea de a personaliza exteriorul ceasului Bugatti Type 390.

Louis Moinet Acasta & Dhofar – 4 miliarde de ani la încheietura mâinii

Explorăm spațiul și timpul, cele două dimensiuni care au fost o sursă de inspirație pentru Louis Moinet, el însuși un ceasornicar și astronom.