A. Lange Sohne – 31 de zile

Odată inventate, ceasurile mecanice au dat naştere unei noi probleme: Cât timp poate trece fără ca mecanismul să fie întors? Au fost dezvoltate astfel piese cu o rezervă de mers de 10 ore. Alţi producători şi-au creat modelele astfel încât să reziste 24, 36 sau chiar 58 de ore până la oprire. Nimeni nu a conceput însă, un ceas care să stea nemişcat timp de 31 de zile fără a avea nevoie de întoarcere. Inovaţia adusă de orologeria Lange & Söhne este una uimitoare. În condiţiile în care majoritatea ceasurilor automatice nu ajung decât până la o rezervă de mers de maxim 3-4 zile, Lange a dezvoltat un ceas care funcţionează neîncetat 740 de ore!

Pentru a înmagazina energia necesară celor 31 de zile de funcţionare, compania germană a folosit doi barileţi cu un diametru interior de 25 mm. Cele două arcuri principale, fiecare măsurând un metru şi 85 de centimetri, sunt de până la zece ori mai mari decât cele folosite la ceasurile convenţionale. În aceste condiţii, armarea mecanismului cu ajutorul unei simple coroane ar fi fost extrem de dificilă. Soluţia găsită de tehnicieni a constat în folosirea unei chei speciale. Destul de rar întâlnită la modelele de azi, cheia de armare transmite o putere mult mai mare arcurilor şi, prin sistemul integrat de limitare a cuplului, previne orice defecţiune apărută din cauza supra-întinderii.
 

Un ceas care angrenează o asemenea putere nu poate funcţiona cu acelaşi ritm fără adaptări tehnice. Problema constă în transmiterea energiei de la arcurile aflate în destindere către mecanism. Un eşapament cu forţă constantă care foloseşte un arc auxiliar elimină această dificultate. Resortul este întors periodic de către arcul principal şi are permanent aceeaşi forţă indiferent de starea celor doi barileţi.
 

Carcasa de platină a lui Lange 31 este voluminoasă, având un diametru de 46 mm şi o înălţime de 15,9 mm. La urma urmei, este nevoie de spaţiu pentru a adăposti un mecanism de mărimea modelului L034.1, construit din peste 400 de piese. Indicatorul pentru rezerva de mers ocupă aproape jumătate din afişajul ceasului, iar ultimul segment anunţă proprietarul că este timpul să întoarcă mecanismul după o lună de funcţionare neîncetată. Data este afişată într-o fereastră mare, în partea stângă şi echilibrează aspectul cadranului. Indicatoarele sunt confecţionate din aur suflat cu rodiu, iar cureaua cusută de mână este din piele de crocodil.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322