Watch Winders – Intoarcerea pe stand

Ceasurile sunt mecanisme miniaturale extrem de complexe, dependente de mişcare, cu atât mai mult atunci când susţin o serie de complicaţii. Angrenaje minuscule, interdependente, proiectate minuţios în ani de zile, trebuie să funcţioneze perfect pentru a afişa cu acurateţe tot ceea ce a imaginat producătorul. Foarte multe piese în mişcare trebuie să rămână perfect mobile, lubrifiate optim, iar acest lucru este posibil cu ajutorul sursei de putere.


Desigur, ideea ceasului care îşi asigură şi întreţine rezerva de putere prin simplul fapt că este purtat este una de referinţă, perfectă pentru ceasurile cu pretenţii. Dar ce facem atunci când, chiar şi fără a fi un colecţionar în adevăratul sens al cuvântului, ai mai multe ceasuri, pe care le porţi in funcţie de preferinţe, de ocazie, de natura unei întâlniri, etc.
Sigur ajungi în situaţia în care cel puţin un ceas va rămâne nemişcat măcar câteva zile, suficient pentru ca mecanismul să se oprească. Repunerea lui în funcţiune e simplă, dar doar la nivelul setării orei. Celelalte complicaţii, deja defazate, sunt mult mai greu de adus la valorile reale. În plus, s-ar putea să vrei ceasul repede, fără să ai timp să-i faci toate setările necesare.

Încă de la inventarea ceasului cu întoarcere automată s-a născut şi ideea watch winder-elor, al căror nume le descrie perfect funcţia. Un mecanism al cărui rol este acela de a “purta” ceasul atunci când posesorul n-o face. În acest fel, indiferent cât ţii ceasul nepurtat, acesta va funcţiona exact ca şi cum l-ai avea la încheietură. Practic, un watch winder este proiectat să imprime ceasului acelaşi gen de mişcare ca braţul unui om, ba chiar una mai elaborată, controlată electronic şi programabilă în cazul unor aparate de top.

Gama este foarte variată, de la sisteme care permit întoarcerea unui singur ceas, la adevărate standuri pe care poţi plasa chiar şi aproape 50 de ceasuri. Watch winder-ul poate fi alimentat cu baterii sau curent, prin adaptoare, există programe speciale de întoarcere, cu pauze intermitente, atent create pentru a menţine tensiunea optimă în arcuri. Mişcările sunt contorizate în TPD (turns per day) şi trebuie mai întâi să ştii exact particularităţile de întoarcere ale ceasului, pentru a-i găsi un program adecvat. Există chiar programe care opresc întoarcerea pe timpul nopţii pentru a simula ciclul de purtare obişnuit al ceasului.
 

Evident, în timp s-a dezvoltat o adevărată industrie asociată orologeriei, cu modele watch winder integrate în piese de mobilier, aparate cu formă care devine o atracţie în sine şi chiar cu… complicaţii. Există anumite modele de watch winder cu tourbillon. Nu la propriu, dar mişcările de rotaţie sunt programate în aşa fel încât să anuleze efectele negative ale gravitaţiei asupra preciziei ceasului din stand. Asadar, chiar dacă ceasul nu are tourbillon, el va avea o precizie mai mare cât timp este pe watch winder decât la mână.

Watch Winder-ul a ajuns chiar şi un mod de prezentare, în anumite cazuri. Este de efect să-i arăţi unui posibil client un ceas poziţionat elegant pe un watch winder mic, stilizat şi desenat în genul unui ambalaj de lux. Un alt avantaj constă în faptul că poţi păstra un ceas în condiţii ideale, ferit de praf şi umezeală, aspect important într-un boutique de prezentare.

Şi, nu în ultimul rând, pentru adevăraţii colecţionari de ceasuri valoroase, un watch winder poate fi desenat în aşa fel încât să preia şi sarcina unui seif. Desigur, ca şi în cazul ceasurilor, sistemele watch winder au o gamă extrem de largă de preţuri, de la câteva zeci de dolari la sume cu şase cifre.

Cei mai apreciaţi producători de sisteme watch winder sunt: Buben & Zorweg (Austria), Eilux (Japonia), Orbita (SUA) şi Wolf (SUA).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322