Smartwatch – computerul de la mână

 

Text: Dan Scarlat

Sony 15_smartwatch_3

Primul care a propus un afișaj digital a apărut sub brandul ”Pulsar” încă din 1972, iar trei ani mai târziu aceeași companie integra și un calculator într-un ceas de mână.  ”Pulsar” a fost achiziționat de Seiko (în 1978) care, începând cu anii ’80, odată cu ”democratizarea” computerelor personale, a început dezvoltarea de ceasuri cu abilități specifice PC-urilor. În 1983 apare modelul ”Data 2000”, care propunea inclusiv o tastatură externă, cu cuplaj electro-magnetic, care permitea introducerea datelor. Și exemple continuă să apară: în 1998, inventatorul Steve Mann realizează un prototip de ceas care rula un sistem de operare „Linux”; un an mai târziu Samsung lansează primul ceas cu funcție de telefonie ș.a.m.d. Este așadar destul de dificil să stabilim un precursor veritabil al acestui trend, pentru că acesta s-a dezvoltat neunitar, până să ajungă la specificul actual. Totuși, în accepțiunea modernă a termenului, n-am putea trece cu vederea Sony LiveView, lansat în 2010, care, fără a avea funcții de telefonie integrată, permitea utilizatorului să se conecteze la un smartphone cu sistem de operare Android pentru a primi diverse notificări sau pentru a controla unele funcții ale telefonului, cum ar fi cea de redare a muzicii.

Astăzi, pare că toată lumea este implicată în dezvoltarea acestor dispozitive și este de așteptat ca popularitatea lor să crească și mai mult o dată cu lansarea efectivă pe piață a lui Apple Watch.  De asemenea, evoluția tehnologiei a permis ca în prezent un smartwatch să poate îngloba o întreagă ”panoplie” de funcții, care pot face deliciul oricărui pasionat de gadgeturi. În funcție de ofertă, putem găsi cameră foto/video, termometru, barometru, compas, accelerometru, GPS, difuzor, ecran tactil etc. Mai mult, a început și o bătălie a sistemelor de operare dedicate. În prezent, se remarcă ”Android Wear”, care poate fi conectat cu orice telefon cu o versiune mai nouă de Android, dar și ”Tizen”, limitat însă la dispozitivele Samsung. Apple Watch va rula o versiune de iOS (de asemenea cu conexiune limitată la dispozitivele companiei americane). Există zvonuri că și Microsoft va lansa o sistem propriu (în prezent, telefoanele cu Windows Phone sunt cel mai puțin pretabile la funcționarea cu un smartwatch), dar și că LG va prezenta un ceas cu WebOS.

Este adevărat, nu toate lucrurile sunt roz cu acest domeniu. Dincolo de utilitatea evidentă pentru mulți, marea majoritate a acestor dispozitive au și un dezavantaj: autonomia bateriei, care nu diferă prea mult de a unui smartphone modern. Este poate unul din motivele pentru care mulți continuă să aștepte modele mai performante din acest punct de vedere, nesurâzându-le ideea de a pune în fiecare seara la încărcat încă un dispozitiv.

O selecție a celor mai interesante oferte disponibile în România puteți citi în numărul 34 al revistei Temporis

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322