Sfâşitul “Poinçon de Geneve”?

Patek are “aroganţa” de veni cu propriul “sigiliu” afirmând că are dreptul câştigat în timp de a considera propriile standarde suficient de înalte pentru a nu mai avea nevoie de “aprobarea” nimănui!

 

 

Mişcarea lui Patek pune paie pe foc în cazul unei dezbateri care încearcă să lămurească rolul “Poinçon-ului” genevez în secolul al XXI-lea. În 1886, ceasornicarii au decis să ducă propriile creaţii la Geneva Ecole d’Horlogerie pentru a fi verificate dacă sunt realizate în interiorul cantonului şi satisfac 12 criterii care ţin mai mult de design şi mai puţin de funcţionalitate şi performanţă. Era privită ca o modalitate de luptă împotriva fake-urilor ieftine care încercau să bată încă de pe atunci ce făceau “băieţii veritabili”. Astăzi procesul constă într-o inspecţie vizuală şi nu teste de precizie. Este folosit la marketing representând un argument pentru preţuri foarte mari.

 

 

 

Tot mai multe case haute-horlogerie au obţinut “Poinçon-ul” devenind aproape un loc comun şi nu o medalie excepţională. Un fel de Euro NCAP din lumea auto, unde 5 stele este deja regula şi nu excepţia spre care să tindă toată lumea. Prin mişcarea sa, Patek, conştient sau nu, va deschide calea spre decizii similare ale altor Case dornice să-şi afirme capabilităţile şi tradiţia. În acest context, viitorul “Poinçon-ului” va intra serios sub un scrutin al utilităţii, semnificaţiei şi aprecierii din partea colecţionarilor. Treburile nu vor fi tranşate prea curând, dar procesul a început.

 

 

Este depăşit sigiliul Poinçon de Geneve? Vor mai apela şi alte orologerii la soluţia propriului standard de calitate? Comentaţi mai jos!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322