Interviu Cosmin Cernat – Un deceniu de colecţie

În primul rând îţi mulţumesc pentru faptul ca ţi-ai scos colecţia din seiful băncii pentru interviu. De când ceasuri?
De 10 ani am început colecţia, primul ceas fiind primit însă de la tata, un Doxa pe care l-a primit la rându-i de la un bun prieten. Acestuia i-a fost oferit la 18 ani de către un nepot al Prinţului Ghica. Din păcate, tata a intrat cu el în apă, la mare, şi a trebuit să-i schimb cadranul original, pe care însă sper să-l pot restaura. La vremea respectivă, vreo doi
ceasornicari evrei s-au oferit să îl cumpere. Îmi plac mult ceasurile de manufactură, cele făcute „in house”, lucru care se întâmplă mai rar în epoca modernă.

 

 

Am vorbit de primul ceas, care este ultimul intrat în colecţie?
Un Perrelet care mi-a plăcut foarte mult, este o piesă între sport şi clasic, un model 2006, iar brandul poartă numele inventatorului ceasului cu mecanism automatic.

 

 

De ce pe mâna dreaptă?
Se spune că piesele de valoare se poartă pe dreapta… Glumesc, m-am iritat mai demult la
încheietura mâinii stângi de la un ceas şi m-am obişnuit acum să le port pe dreapta, de altfel nu le dau jos nici noaptea, când dorm.

 

 

Ştiu că mai toate casurile tale au câte o poveste...
În marea majoritate. Se mai întâmplă să-mi placă un model şi să mi-l cumpăr pe moment, dragoste la prima vedere, dar povestea din spatele lor contează. Mă intereseaza mai mult ce se află în carcasă decât aspectul, mecanismele mă înnebunesc. Am câteva ceasuri fashion, majoritatea primite, dar inima ceasului e valoarea.

 

 

Le luăm pe rând?
Începem cu un Rolex Datejust din 1954, este singurul model de la ei care mă atinge, aur cu oţel, este identic cu modelul din 2008, doar că geamul este din plexiglass, faţă de safir-cristalul modern. L-am luat când am împlinit 30 de ani (acum 3 ani), îl port când nu vreau să greşesc, îl pun pe mână şi am plecat. Ayana, fiica mea de 6 ani, îl apreciază pentru că vede data mare. De altfel n-are gusturi rele, pe un aeroport s-a îndrăgostit de un ceas cu curea de piele roz, era vorba de un Vacheron Constantin cu fazele lunii, placat cu diamante, 27.000 de euro, fără taxe!

 

 

Fashion, sport sau clasic? Am văzut că ai din toate categoriile, mai ales că 90% din timp eşti în costum sau cămaşă.
Depinde cum vezi acest accesoriu. Cum bine ştii, la Kanal D facem un reality show cu Adi Mutu, iar la Florenţa, mai toţi italienii, pe care-i ştii cât sunt de eleganţi, au câte un Panerai la mână. Brandul este renumit pentru ceasurile făcute penru marina italiană, deci ceasurile cu măsuri gigantice merg şi la costum. La Florenţa, am intrat cu Mutu într-un magazin celebru unde, datorită Briliantului, am obţinut un discount între 20% şi 40 % la orice ceas, dar deocamdată nu m-am hotărât la ceva.Vânzătoarul mi-a prezentat mai multe modele, între ele şi un Jaeger-LeCoultre Cronograf care pornea şi se reseta apasând pe geam în dreptul orei 12 şi respectiv 6 .

 

 

Pe care îl iubeşti cel mai mult?
E greu de spus. Spre exemplu, am primit de la Valeriu Lazarov un Armani, în perioada în care vroiam să rup colaborarea cu el . Ştia că-mi doresc un cronograf de dimensiuni mari şi mi-a făcut cadou ultimul model la vremea respectivă. Am o Raketa luat de la Moscova, un ceas care are 24 de ore pe cadran, cum au submarinele ruseşti, iar pe bezelul rotativ toate capitatlele lumii, bineînţeles, în limba rusă. Am un Swatch serie limitată, ediţie scoasă înaintea Jocurilor Olimpice de la Atena pentru maratonul din 2004, l-am purtat multă vreme, renunţând la celelalte. Am, de asemenea, un Zaria (din nou ruşii), făcut pentru ediţia din 90 a Good Will Games de la Seattle. Anul trecut, în Bahamas, nu mă gândeam la ceasuri, însă Monicăi (Iagăr, soţia, n.r.) i-a plăcut un Breitling Superocean, cu cadran portocaliu, cel pe care îl voi purta azi. Am plătit pe el mult mai puţin decât la un magazin obişnuit, fiind o zonă fără taxe. Am şi un Zenith Rainbow El Primero, mecanismul care se afla şi în Rolex Daytona, pe care nu l-am cumpărat din magazin. Pentru mine nu există ceasuri second hand, există ceasuri noi şi vechi. Un ceas bun cu adevărat nu se strică niciodată. Am un Longines foarte vechi, poate printre primele modele de ceas de mână, am un alt Longines rectangular din 1960, pe care am dat 100 de euro. Am venit cu el acasă şi nevastă-mea m-a întrebat de unde am vechitura aia! După ce l-am curăţat si i-am pus o curea potrivită, l-a admirat fără să ştie că e vechitura
achiziţionată în urmă cu 3 zile!

 

Mecanic sau quartz?
Pentru mine, quartz-ul exprimă corectitudinea, dar atât. Ceasurile mecanice sunt cele cu viaţă, ele înseamnă muncă, inteligenţă şi imaginaţie.

 

Care ar fi următorul ceas pe care ţi-l doreşti?
Un Breguet Tourbillon!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322