Inovaţie de carbon – Arlanch

Eşapamentul rămâne una dintre cele mai instabile componente ale unui mecanism mecanic. Piesa care trebuie să menţină cadenţa ceasornicarului şi să asigure acurateţea măsurătorii e greu de păstrat permanent în parametri. Atracţia gravitaţională, şocurile resimţite în timpul purtării şi lubrifianţii implicaţi în medierea contactului dintre piese îşi iau fiecare tributul din acurateţea mecanismului.

 

În urmă cu doi ani, Jaeger LeCoultre anunţa lansarea lui Master Compressor Extreme LAB, primul ceas înăuntrul căruia nu a fost folosit niciun fel de ulei. Oricât de îndelung dezvoltat, un ulei de fricţiune cedează din varii motive. Suedezii de la Arlanch au încercat o soluţie similară cu specialiştii Jaeger concentrându-se în special pe eşapamentul mecanismului.

 

 

 

Fondatorul Gabriel Arlanch şi doctorul Mats Larsson au cercetat îndeaproape zonele de contact ale roţii eşapamentului cu ajutorul unui microscop. În urma analizei urmelor de uzură de pe roată, cei doi specialişti au venit cu soluţia acoperirii metalului cu un strat subţire de grafit. Alcătuit din atomi de carbon poziţionaţi în structură de fagure de miere, grafitul este cel mai subţire şi totodată dur material cunoscut omului. Fără a fi influenţat de temperatura mediului înconjurător, stratul alunecă perfect la atingerea de alte piese, nemaifiind nevoie folosirea lubrifianţilor.

 

Inovaţia vine în anul în care se sărbătoresc 250 de ani de la inventarea eşapamentului anker.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TEMPORIS logo without link 2500x1000 1 e1612950325322