Glosar – Superluminova

Super-Luminova este o cerinţă în lipsa căreia orologeria modernă „fără baterie” pare neputincioasă în faţa întunericului. Substanţa este echivalentul mult mai de încredere al ceasurilor fosforescente. Luminiscenţa este însă mult mai puternică, nu are nevoie de o încărcare prelungită şi nici nu rămâne fără putere după doar câteva minute.

Copiii se minunează atunci când văd un ceas ale cărui limbi strălucesc în întuneric. Îl îndreaptă către o sursă de lumină, apoi privesc uimiţi, cu palma făcută pâlnie în jurul cadranului, cum indicatoarele şi indecşii emit o lumină fosforescentă. Nu durează mult însă până când strălucirea verzulie are nevoie de încă o încărcare.

 

 

Super-Luminova a rezolvat exact această problemă. Pentru că tehnologia folosită înainte, bazată pe sulfit de zinc, nu reuşea să stea „aprinsă” îndeajuns de mult încât să fie cu adevărat utilă, oamenii de ştiinţă au căutat un nou compus chimic. Inovaţia s-a regăsit într-un compus format din aluminiu aluminat de stronţiu, o substanţă care avea o putere de 10 ori mai mare decât soluţia precedentă şi o durată mult mai ndelungată de funcţionare.

 

 

În orologerie e folosită pentru tratarea indecşilor, a indicatoarelor şi a oricărui alt punct de interes de pe cadranul unui ceas. O veţi găsi ca o trăsătură definitorie a ceasurilor cu pretenţii aventuriere, dar şi pe piese mai elegante.

Publicat de admin la data de 25 May, 2009 12:00 am

Galerie

Adauga un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi afisat.

  

  


9 − 4 =