Advisum

Orice mecanism, indiferent pentru ce a fost proiectat, trebuie să funcţioneze pentru a rămâne operaţional. Altfel, angrenajul ajunge să se gripeze în timp şi îşi pierde, treptat, calităţile iniţiale.

Ceasurile sunt mecanisme miniaturale extrem de complexe, dependente de mişcare, cu atât mai mult atunci când susţin o serie de complicaţii. Angrenaje minuscule, interdependente, proiectate minuţios în ani de zile, trebuie să funcţioneze perfect pentru a afişa cu acurateţe tot ceea ce a imaginat producătorul. Foarte multe piese în mişcare trebuie să rămână perfect mobile, lubrifiate optim, iar acest lucru este posibil cu ajutorul sursei de putere.
Desigur, ideea ceasului care îşi asigură şi întreţine rezerva de putere prin simplul fapt că este purtat este una de referinţă, perfectă pentru ceasurile cu pretenţii. Dar ce facem atunci când, chiar şi fără a fi un colecţionar în adevăratul sens al cuvântului, ai mai multe ceasuri, pe care le porţi in funcţie de preferinţe, de ocazie, de natura unei întâlniri, etc.
Sigur ajungi în situaţia în care cel puţin un ceas va rămâne nemişcat măcar câteva zile, suficient pentru ca mecanismul să se oprească. Repunerea lui în funcţiune e simplă, dar doar la nivelul setării orei. Celelalte complicaţii, deja defazate, sunt mult mai greu de adus la valorile reale. În plus, s-ar putea să vrei ceasul repede, fără să ai timp să-i faci toate setările necesare.
Încă de la inventarea ceasului cu întoarcere automată s-a născut şi ideea watch winder-elor, al căror nume le descrie perfect funcţia. Un mecanism al cărui rol este acela de a “purta” ceasul atunci când posesorul n-o face. În acest fel, indiferent cât ţii ceasul nepurtat, acesta va funcţiona exact ca şi cum l-ai avea la încheietură. Practic, un watch winder este proiectat să imprime ceasului acelaşi gen de mişcare ca braţul unui om, ba chiar una mai elaborată, controlată electronic şi programabilă în cazul unor aparate de top.

Gama este foarte variată, de la sisteme care permit întoarcerea unui singur ceas, la adevărate standuri pe care poţi plasa chiar şi aproape 50 de ceasuri. Watch winder-ul poate fi alimentat cu baterii sau curent, prin adaptoare, există programe speciale de întoarcere, cu pauze intermitente, atent create pentru a menţine tensiunea optimă în arcuri. Mişcările sunt contorizate în TPD (turns per day) şi trebuie mai întâi să ştii exact particularităţile de întoarcere ale ceasului, pentru a-i găsi un program adecvat. Există chiar programe care opresc întoarcerea pe timpul nopţii pentru a simula ciclul de purtare obişnuit al ceasului.
Evident, în timp s-a dezvoltat o adevărată industrie asociată orologeriei, cu modele watch winder integrate în piese de mobilier, aparate cu formă care devine o atracţie în sine şi chiar cu… complicaţii. Există anumite modele de watch winder cu tourbillon. Nu la propriu, dar mişcările de rotaţie sunt programate în aşa fel încât să anuleze efectele negative ale gravitaţiei asupra preciziei ceasului din stand. Asadar, chiar dacă ceasul nu are tourbillon, el va avea o precizie mai mare cât timp este pe watch winder decât la mână.

Watch Winder-ul a ajuns chiar şi un mod de prezentare, în anumite cazuri. Este de efect să-i arăţi unui posibil client un ceas poziţionat elegant pe un watch winder mic, stilizat şi desenat în genul unui ambalaj de lux. Un alt avantaj constă în faptul că poţi păstra un ceas în condiţii ideale, ferit de praf şi umezeală, aspect important într-un boutique de prezentare.

Şi, nu în ultimul rând, pentru adevăraţii colecţionari de ceasuri valoroase, un watch winder poate fi desenat în aşa fel încât să preia şi sarcina unui seif. Desigur, ca şi în cazul ceasurilor, sistemele watch winder au o gamă extrem de largă de preţuri, de la câteva zeci de dolari la sume cu şase cifre.

Cei mai apreciaţi producători de sisteme watch winder sunt: Buben & Zorweg (Austria), Eilux (Japonia), Orbita (SUA) şi Wolf (SUA).


Noutati

GMT, dar cum şi de care?

A intrat în obişnuinţă ca referirea la un ceas capabil să indice ora pentru mai mult de un singur fus orar terestru să se facă folosind abreviaţia GMT. Dincolo de implicarea acesteia se pot găsi mai multe abordări conceptuale şi tehnice. Să privim chestiunea mai îndeaproape. Citeste articolul [...]

Watch Winders – Intoarcerea pe stand

Orice mecanism, indiferent pentru ce a fost proiectat, trebuie să funcţioneze pentru a rămâne operaţional. Altfel, angrenajul ajunge să se gripeze în timp şi îşi pierde, treptat, calităţile iniţiale.

Citeste articolul [...]

Bilanţ negativ – Industria orologeră în război

Impactul negativ al contrafacerilor este mult mai mare decât s-ar putea spune la o primă vedere. Cifre enorme sunt câştigate în mod ilicit datorită furtului de proprietate intelectuală. Producătorii elveţieni au început să lupte. TEMPORIS.ro vă prezintă într-un serial răspunsul Fundaţiei de Haute Horlogerie la un fenomen care lasă găuri adânci în bugetele caselor orologere şi care nu mai poate fi tolerat.

Citeste articolul [...]

Glosar – Superluminova

Super-Luminova este o cerinţă în lipsa căreia orologeria modernă „fără baterie” pare neputincioasă în faţa întunericului. Substanţa este echivalentul mult mai de încredere al ceasurilor fosforescente. Luminiscenţa este însă mult mai puternică, nu are nevoie de o încărcare prelungită şi nici nu rămâne fără putere după doar câteva minute.

Citeste articolul [...]

Cât de rezistent e un ceas rezistent?

G-shock. Pe cartea de vizită a modelului Casio, inclusiv numele ne anunţă că avem de a face cu o nucă greu de spart. Şi totuşi...cât de rezistent e un ceas rezistent? Urmăriţi filmul de mai jos pentru a afla.

Citeste articolul [...]

Sfâşitul “Poinçon de Geneve”?

Lumea orologeră de la Baselworld 2009 a fost luată prin surprindere de anunţul incredibil al lui Patek Philippe, care a lansat propriului Poinçon de calitate, botezat – cum altfel - “PP”! Insiderii industriei aşteptau anunţul lui Patek, văzut că o expresie clară a depărtării de “Poinçon de Geneve”, “sigiliul” care în ultimii 123 ani a reprezentat excelenţa orologeră din cantonul Geneva.

Citeste articolul [...]

Filiera elveţiană – povestea garanţiei “swiss made”

Ce ar mai trebui să înţelegem din ideea de ceas elveţian? Întrebarea se află acum în reexaminare de către Consiliul Federal Elveţian, autoritatea executivă a Guvernului. Dezbaterea a generat tensiuni în industria de ceasuri. Deloc întâmplător: soarta unor “producători” de succes depinde de noile reglementări!

Citeste articolul [...]

De la “etablissage” la o adevărată “Casă Haute Horlogerie”

În jargonul ceasornicarilor, “etablissage” reprezintă procesul de asamblare a diverse componente - cunoscute sub numele de “ebauche” - fabricate de furnizori specializaţi. Incredibil sau nu, dar foarte mulţi producători de ceasuri cunoscuţi şi re-cunoscuţi la nivel planetar - intră în categoria “etablissage”.

Citeste articolul [...]

În căutarea ceasului perfect – Ceasuri de aventură

Un catalog complet al tuturor brandurilor ar măsura milioane de pagini. Numărul de alegeri cu care se confruntă o persoană aflată în căutarea ceasului perfect ar putea dura o veşnicie. Temporis.ro explică punctele pe care trebuie să le căutaţi atunci când alegeţi un ceas.

Citeste articolul [...]

Editorial video Dan Vardie – lansări de ceasuri auto

Un articol precedent publicat pe temporis.ro făcea o prezentare a modelului Tag Heuer Monaco şi legătura sa strânsă cu actorul american Steve McQueen şi cursa de la Le Mans. Dan Vardie, editorul TEMPORIS la Baselworld face o trecere în revistă a principalelor lansări de ceasuri auto.

Citeste articolul [...]